ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2018
DE dank
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 01.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 6 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

La Ksamil, din iubire pentru Marea Ionică

TIPĂREȘTE

Fascinați de Marea Ionică, dar văzută din Lefkada, cu patru ani în urmă, am dorit s-o revedem, din alt unghi, din altă locație. Studiam de ceva timp Albania, dar anul acesta s-au legat lucrurile în așa fel, încât pe nepusă masă, prietenii noștri au rezervat pe booking cazare în Ksamil. Ne-am lăsat duși de dorul de mare și am rezervat în aceeași vilă o cameră cvatruplă, căci doar așa am mai găsit, cu 55 E pe noapte. O să spun că se numește Vila Edi și Linda, dar pentru că nu merită promovată, n-o să-i fac review. E pe stradă în construcție, e plin de praf, gazda nu vorbește deloc engleză, altfel, camera era ok.

Plecăm din Ploiești la ora 4,00, pregătiți pentru 1150 Km, cu de-ale gurii, cu un termos plin de cafea și nu nevoia acută de un sejur reușit. După două ore, trecem pe podul peste bătrâna Dunăre la Ruse, plătim cota aferentă de 14 lei, intrăm la bulgari, luăm una bucată vignetă de 9 E și ne îndreptăm voioși spre Grecia, pentru că la vecini nu ne prea place. Nu-i deranjăm pe vecini decât cu o toaletă și sucuri luate cu cardul (nu se poate plăti cash cu euro, ci doar cu cardul) și trecem vama la Kulata, bucuroși că vom traversa Grecia de la est la vest pe celebra Egnatia Odos, cap coadă, ceea ce ne-a golit de 12,50 E.

Părăsim cu tristețe autostrada la Igoumenița și gonim spre vama cu Albania. Drumul nu e rău, dar e musai să aveți GPS, ori ce doriți pe telefon, ca să ajungeți la destinație. Atenție, pe teritoriul Albaniei, nefiind în UE, veți plăti un tarif măricel pt oareșce trafic de date mobile, așa că e bine să vă interesați, dacă mergeți cu waze, că am înțeles că e scump. În unele zone, chiar și în Ksamil se poate folosi netul de la greci, căci Corfu e aproape.

După ce intri în Albania, noi am preferat varianta pe șosea și nu cu bacul, auzind că pare nesigur și cam rudimentar. Deci, se merge prin niște sate albaneze, spre Sarande, pe scurtătură prin Xarre, de-a lungul lacului Butrint, apoi se face stânga spre Ksamil. Ajungem la cazare, ne pică fața când am descoperit că nu e spectaculos, nici vila, nici stațiunea, pare așa, neîngrijit, în construcție, strâmt totul, aglomerat. Ne cazăm, madam Linda nu pricepe o iotă din ce zicem noi, dar la capitolul zâmbet stă bine, zicând binevoitoare la tot, ok”. A fost o fază haioasă, când i-am cerut, toilet paper” și ne-a dat amabilă parola de wi-fi. Foamea și pofta de o bere rece ne scoate rapid din casă și ne pune la grea încercare să găsim cârciuma potrivită, oferta fiind bogată.

Ne alegem o masă la terasa, No name” și tinerii ospătari ne ajută să alegem papi bun și bere brand național... respectiv Tirana, care by the way e bună pt că nu e tare și nu te amețește repede. Hotărât lucru, nu ne luăm cărnuri, ci chestiuni ce mișună prin apă, așa că ne-au bucurat cu pește la grătar, shrimps prăjiți (sunt fabuloși, am luat de fiecare dată când am mâncat acolo), gamberi, fructe de mare, salate cu rucola... toate bune și gustoase. Să ne înțelegem, prețurile nu sunt mici, sunt ca la noi, la o masă noi dădeam în jur de 4000 leke. Peste tot am plătit cu leke, pe care le luam de la orice casă de schimb valutar (toate au același curs), 1E= 123 leke.

Noaptea am dormit neîntorși, câte un țânțar făcându-și apariția în peisaj cu țiuitul și înțepatul de rigoare. Vă sfătuiesc să aveți un aparat anti țânțari, ca să vă facă somnul liniștit.

Din ziua următoare, marea preocupare era, unde mergem azi la plajă? ”. Oferta de plaje în Ksamil și împrejurimi e impresionantă. Vă sfătuiesc să vă luați de la bun început harta stațiunii, pt a vedea plajele și amplasarea lor (o găsiți la punctul de informare turistică de pe strada principală de intrare în stațiune și la unele puncte valutare). Plajele sunt multe, sunt apropiate, dar în mare parte, nu ai cum să treci de la una la alta. Trebuie să te întorci la șosea pt a putea vizita altă plajă. Cele mai exclusiviste și cu nisip sunt cele din capătul străzii cu plaje și restaurante, cea numită 4 Insule (4 Ishujit). Nu e mare, e aglomerată, dar eu am înțeles că e singura cu nisip, însă nu e foarte fin, ca la marea noastră, ci cam înțepător la talpă. Ce nu mi-a plăcut la plaja asta: aglomerația și faptul că apa se adâncește destul de aproape de țărm și că are niște pietre în care am reușit să mă lovesc destul de rău. Șezlongurile și umbrela se plătesc la orice plajă, și sunt cam 800 de leke un set. În general, plajele au pietre, fie mai mici, fie mai mari.

Plajele la care noi am fost sunt Monastery Beach (plajă aflată la vreo 6 Km de Ksamil), mai sălbatică, cu pietre, frumos amenajată, curată, spectaculoasă și pe care o recomand, 4 Insule, dar mie nu mi-a plăcut, plaja Pulebardha, spectaculoasă, munte și mare, valuri ce se lovesc de țărm și stânci (se află tot pe drumul spre Saranda, la vreo 5 km de Ksamil). E indicat să folosiți un sistem de navigație, pt că aceste plaje nu sunt foarte bine semnalizate prin indicatoare și poți trece liniștit pe lângă ele, pt că nu le vezi, șoseaua este pe sus, iar ele sunt jos, după stânci. Iar plaja pe care noi am iubit-o de-a dreptul este, Griji i Hartes”, la 4 km de Ksamil. Este frumos amenajată, condiții decente, curat, e mai mare, apa e curată, au bar și restaurant unde poți mânca la prețuri la fel ca în Ksamil; pentru noi a fost cea mai plăcută. Oricum ar fi și orice am fi putut vizita la capitolul plaje, nimic nu se compară cu Marea Ionică pe care am întâlnit-o în Lefkada, acea culoare, acele plaje spectaculoase, sălbatice și impresionante. Nu a fost rău nici aici, albanezii înțelegând că doar prin plaje deosebite pot atrage vara turiști, așa că au amenajat cât au putut de bine.

Aș fi vrut tare mult să vizitez cetatea Butrint, blue eye și Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici din Sarande, dar nu am reușit. Dacă vă interesați bine, există și în Ksamil cel puțin o agenție care se ocupă de organizarea unor excursii la Butrint și chiar în Corfu. Trebuie doar să întrebați. Era în centru, în zona sensului giratoriu un exchange și acolo erau afișate aceste excursii. Noi nu am fost așa de atenți la aspectul acesta, așa că a trebuit să ne descurcăm singuri. A fost mai greu, dar nu regretăm alegerea făcută.

Ne-am dorit tare mult, în schimb, să vedem Corfu, mai ales că nu fusesem niciodată. Nu știam cum să facem, dar știam sigur că ambarcațiunile pleacă din Sarande. De aici începe aventura! Așa că, într-o duminică dimineață, plecăm toți, cu o mașină la Sarande, în port, căci văzusem noi că la 9,15 pleacă o ambarcațiune de viteză spre Corfu. Ne ducem în punctul vamal din port, ne luăm bilete de la o agenție din interiorul portului, dăm 22 E de persoană și ne îmbarcăm pe un alt, delfin” suplimentat probabil, pe la 9,45. În 30 min ajungem în Grecia, în Corfu town, dar pentru că suntem în necunoscut și nu avem nicio idee ce să facem, unde să mergem, ne conving niște dudui de la o agenție că e plăcut un tur al orașului stațiune cu niște buss-uri de croazieră prin insulă cu 19 E de căciulă. Zis și făcut, dar cum și când ne întoarcem, că nu știm nimicuța. Ne zic din port că putem lua bilete de întors de la o agenție din zona portului, dar tre să mergem fo 15 minute. Și pleacă cu tot alaiu de 5 românași pe străzi să găsim agenția. Găsim, nu-i bai, dar, din fericire, ne prindem repede că sunt vreo trei agenții care dau bilete la ambarcațiuni diferite, la ore diferite, cu firme diferite. Buuuuun! Le luăm la rând, le întrebăm ce și cum și hotărâm s-o luăm pe cea mai nasoală (ferry, care face 2 ore și e cea mai scumpă, 23,8 E) doar pentru că era ultima și mai câștigăm timp de vizitat insula. Fericiți că avem timp până la 18,30, ne întoarcem în port, plătim la dudui și în 5 minute vine coloratul și decapotatul care să ne plimbe prin oraș. Ni s-a spus că are vreo 5 stații, că e indicat să coborâm în fiecare pentru că avem ce vizita și că buss-ul circulă din 15 în 15 min și mergem cu el între stații. Am urcat fericiți, ni s-au dat căști pentru explicații cu privire la ce vedem și am respirat ușurați că avem ce face, avem ce vedea. Nu descriu ce am văzut, pt că asta se poate citi la secțiunea Corfu town, dar am început apoteotic cu oprirea la Kanoni care ne-a umplut de fericire. Acolo am stat cel mai mult, am mâncat, am vizitat, am văzut câteva aterizări și decolări, pentru că este lângă pista din Corfu și a fost o după amiază încântătoare. Puteam sta mai mult, dar nu știam cât mai durează restul drumului și ce obiective mai putem vizita. În următoarea parte am vizitat Palatul St Michael &George care este spectaculos, am mers între două stații pe jos, pe străduțe pitorești cu buticuri pline de mărfuri și tentații, am savurat frozen yogurt, cafea, bere, am făcut ceva cumpărături și am plecat la penultima stație pentru a ajunge înapoi în port. A fost o zi reușită, plină de noutăți și veselie. Drumul cu ferry spre Sarande pentru mine a fost oribil, pentru că au fost valuri, se înclina mastodontul în toate direcțiile, vreo câțiva călători și copii au avut rău de mare, noroc cu pungile stewarzilor, pffff, a fost o binecuvântare să pășesc din nou pe pământ.

Seara am petrecut-o în Sarande, am cinat, am cumpărat fructe de la piață și ne-am plimbat la lumina lunii pe frumoasa faleză, plină ochi de turiști, de tonete de înghețată, de muzică, de mirosuri de mâncare bună, de culoare și reflexia luminii din mare. Sarande este o stațiune mult mai animată decât Ksamil, mai aglomerată, mai spectaculoasă, mai ofertantă din toate punctele de vedere, dar eu m-am felicitat că am ales Ksamil, pentru că nu-mi place aglomerația. O seară în Sarande a fost suficient.

De mâncat, noi am fost pe la No name, la restaurantul Guvat, la pizza Daci (excelentă pizza), la restaurantul de la plaja Griji și peste tot ne-a plăcut, mâncarea fiind gustoasă și proaspătă.

Drumul de întoarcere am vrut să fie mai relaxat, așa că ne-am luat cazare intermediară în Grecia, aproape de granița cu Bulgaria, la Hotel Agnantio, unde am mai petrecut o seară si o dimineață superbe. Așa că, am avut răgaz să-l vizitez în Tesalonic pe Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care mi-a umplut sufletul de mireasma curajului credinței, a nădejdii și a măreției divine.

În concluzie, măcar o dată în viață, litoralul albanez merită explorat. Pentru cei cu fițe, mergeți la Sarande, dar aveți grijă că locațiile care sunt mai departe de mare, sunt și mai spectaculoase, însă și mai greu de ajuns la ele, pentru că stațiunea este pe o colină, deci se urcă de la mare spre cazările ce se întind în spatele falezei.

Dacă aș mai merge a doua oară? Nu, cel puțin nu în următorii 10 ani. Dacă regret alegerea făcută? Absolut deloc. A fost un concediu reușit, cu experiențe noi, cu relaxare, cu mâncare bună, cu locuri noi și frumoase văzute, cu bere rece și cafea bună, cu prețuri acceptabile, cu amintiri plăcute și bucuria unei vacanțe mult dorite și fericite.


[fb]
---
Trimis de dank in 23.07.18 21:29:30
Validat / Publicat: 23.07.18 23:05:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ALBANIA

VIZUALIZĂRI: 7352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dank); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Monastery beach.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

adrianaglogo
[24.07.18 15:22:32]
»

@dank: Frumos, mi-a placut. Intreb in beneficiul unor prieteni care vor sa mearga in Albania. Ce intra in cei 1600 E? Tot ce ati cheltuit in excursia asta? Sau doar o parte?

Multumesc.

dankAUTOR REVIEW
[24.07.18 15:31:37]
»

@adrianaglogo: tot ce am cheltuit in acea saptamana: motorina, cazare, mancare, cumparaturi si cadouri pentru cei dragi. Recunosc, ne-am facut toate poftele, nu ne-am cenzurat. Faza cu Corfu a fost si ea destul de costisitoare.

Deci, se poate si cu un buget mult mai mic, dar noi ne-am cam rasfatat.

adrianaglogo
[24.07.18 15:51:03]
»

@dank: Nu mi se pare mult, fiind 4+un copil. Si Corfu chiar ca a costat ceva.

Am mai citit cate ceva despre Albania si pare tentant.

Si noi in concediu ne facem toate poftele, zic eu ca dupa un an de munca meritam cu totii asta!

In urma cu ceva ani nu am plecat deloc decat sa ma duc sa gatesc sau sa ma gandesc de zece ori daca sa iau dau nu o bere.

Multumesc pt raspuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dankAUTOR REVIEW
[24.07.18 15:59:06]
»

@adrianaglogo: Aaaaaa, scuze daca asa s-a inteles... am gresit eu probabil. Noi am fost 5, dar bugetul de care facem vorbire e doar al meu cu sotul.

Prietenii nostri, doi adulti si un copil, au avut si ei bugetul si cheltuielile lor.

Deci, 1600 E doua persoane.

adrianaglogo
[24.07.18 16:26:01]
»

@dank: Eeee, ma miram eu, era cam prea ieftin! Asa mai vii... din Albania! Da si eu naiva, cum sa coste 300 E/ persoana, ca asa iesea!

Matematica asta...

irina68
[28.08.18 09:17:32]
»

Buna ziua! saptamana viitoare vreau sa merg din Lefkada pe coasta Albaniei pana la Tirana. Cum este drumul pe coasta?

cristic66
[29.08.18 09:36:43]
»

@irina68: Desi drumul pare scurt (470 km) trebuie sa luati in calcul mai multi factori: nu stiti cat de aglomerat veti prinde in vama (eu, la 6.30 dimineata, n-am avut probleme); cat de aglomerat va fi la bacul de la Butrint (desi, in miezul zilei se trecea in max jumate de ora); circulatia haotica pe drumurile albaneze; dificultatea pasului Llogara; aglomeratia permanenta in orasul Fer a carui tranzitare va va lua lejer cel putin o ora; aglomeratia autostrazii Durres-Tirana si, NU in ultimul rand, caldura infernala! Drumul este uluitor de frumos insa dificil! Daca va ajuta, ca fapt divers, am facut anul trecut un drum asemanator, de cca 430 km: Ohrid-Elbasan-Tirana-Durres-pas Llogara-Ksamil. O pauza de aprox 2 ore in Tirana plus inca vreo 2 ore insumate pe drum, plecat la 5.30 dimineata, am ajuns la 20.30 in Ksamil, rupt!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dankAUTOR REVIEW
[29.08.18 09:44:18]
»

@irina68: Nu pot spune decat cum e drumul din Igoumenitsa pana in Sarande... pana in 2 ore, pt ca se merge prin sate, o banda pe sens, limita de viteza. Neaparat GPS, nu tel cu net, pt ca albanezii nu sunt in UE si netul e scump. Dincolo de Sarande nu am fost.

andreiutasg
[11.07.19 18:59:46]
»

@dank: Buna ziua,

Imi puteti spune mai exact unde se afla plaja Griji i Hartes? Pe plaja Ksamil in plata sezlongurilor intra si ceva apa sau este in afara consumatiei?

Multumesc

dankAUTOR REVIEW
[11.07.19 22:19:50]
»

@andreiutasg: Plaja Griji este la vrei 4-5 km de Ksamil, pe drumul catre Sarande, pe partea stanga. Nu era indicator pe sosea anul trecut din aceasta directie, era in schimb unul pe sensul opus. In Ksamil nu era inclus nimic in plata sezlongurilor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, andreiutasg, cristic66, dank, irina68
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Ksamil:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051460027694702 sec
    ecranul dvs: 1 x 1