ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Venezia
ÎNSCRIS: 18.05.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 7 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Tur prin Balcani - Lezhe si Kruje

TIPĂREȘTE

Am plecat dimineata din Venezia, unde locuiesc, cu gind sa fac linistit toata coasta Adriaticii pina la Igoumenitsa (Grecia), unde urma sa vad fostul meu armator al navei "ROANA" pe care nu l-am mai vazut de prin 1992-Decembrie. (Cer sincer scuze ca nu folosesc noile reguli de scriere ale lui Birladeanu, pe care le consider mai comuniste decit a fost el sau actualii conducatori).

Apoi, urma sa fac nordul Greciei, pina in zona Kavalla (frumoase amintiri am aici, de pe vremea cind navigam) sa intru in Bulgaria (sa o traversez rapid) cu intrare la Vama Veche in Romania, astfel incit sa fac si o vizita iubitei mele mame, dupa care sa revin in Venezia pe traseul Nadlac-Pecs-Maribor-Nova Goriza-Venezia.

Am fost insotit de doua minunate "domnisoare" din neamul pisicesc, Sissi si Pissi. Doua pisicute abandonate, pe care le-am crescut si am grija de ele, ca de ochii din cap. Au toate actele in regula (pasapoarte, vaccinuri, etc.) si calatoresc in masina in ruccsacele speciale de transport (asigurate cu centurile de siguranta), cu "toaleta" (Letiera), mincare speciala pentru pisicute si apa microfiltrata. Masina? Un Volvo XC 90 din 2016, deci bine dotata, sigura si incapatoare.

In fine, am luat-o "iavash-iavash" cum spune turcul pe coasta Adriaticii, Trieste-Koper (Slovenia), Pola (Croazia) Fiume (Rijeka) piiiina jos in Albania. M-am oprit pe ici pe colo, dar nu asta vreau sa povestesc, poate cu alta ocazie.

Ca regula (nescrisa), in Croatia preturile sint cu 25 % mai mici decit in Italia, peisaje minunate, nu am folosit autostrada dar stiu ca este cam scumpa (1 Euro = cca 7 Kona), se maninca relativ ieftin si bine.

Am ajuns sa vad Albania, datorita unor amici-albanezi, care m-au trimis la rudele lor, si eram curios, pentru ca pe timpul comunismului, desi faceam parte si noi din "club", nu ne-au lasat sa mergem decit la Tirana "dirijati" de oamenii cu ochi albastri, din portul Durres. Mentionez ca pe tot drumul, am folosit doar cartea de identitate italiana (am cetatenie dubla).

Ai un mare avantaj cind calatoresti cu animale de companie: nu stai la cozi in vami! Ca sa nu spun ca toti vamesii si politistii, se uita la "minuni" si uita sa mai controleze masina!

Si uite asa, incet-incet, iata-ma la intrarea in Albania. Am facut o asigurare aparte pentru masina (45 de Euro-o luna) am stat fix 3 minute in granita, si iata-ma-n noua revelatie turistica-Albania. Se apropia seara, asa ca am cautat un loc unde sa pot dormi.

Si am gasit la Hotel Jolly in Lezhe. Are 3 stele, dar eu l-as pune lejer la patru, pret 30 Euro/noapte, parcare la parter (hotelul este la etajul 12 intr-o cladire). Poti sta linistit cu animalul de companie, micul dejun inclus (tip bufet suedez), conditii minunate. Personal foarte amabil, vorbesc italiana si engleza, ... sau albaneza (daca va da mina).

Sa vorbim un pic despre soferie in Albania: nu sint prea multe reguli, si desi politia este prezenta peste tot, nimeni nu respecta regulile de circulatie.

Atentie si unde parcati, ca riscati sa fiti blocati de albanezi, sau sa vi se ridice masina. N-am vazut parcari cu plata, (1 Euro =124 Leka). Se spune ca aici dai "masterul in soferie", daca reusesti sa iesi din tara, fara o zgirietura. Eu, am reusit de 3 ori pina acum.

Combustibilul este ieftin (cam 1,08 Euro /litru -motorina). Una peste alta, ochii in 8 la conducere si nu raspundeti la provocari (tip "liniute").

Curatenia, cam lasa de dorit in Albania, dar pe litoral, au cam inceput sa se organizeze in ce priveste curatenia in orase. In locurile de cazare insa, nota 20! Albanezii sint oameni onesti, primitori, bucurosi de oaspeti si chiar incearca sa te ajute daca te vad in incurcatura. Au mai scris si altii despre ceva inconveniente, asa ca nu insist sa vi le prezint.

Daca cautati pe net hotelul, o sa gasiti adresa, numar de telefon, etc.

Am plecat de dimineata de la Lezhe, dupa un mic dejun super-copios (de tip continental, sau albanez-cum doriti), si am pus pe GPS Kruje-centru. Sa fiu onest, daca va povestesc de ce asa, o sa va apuce risul. Cindva, in vremea Impuscatului, se importau vestitele tigari albaneze " Kruja", si am vrut si eu sa vad, unde-i fabrica aia de tigari, ca tare rele mai erau! Si un alt motiv, ... vestitul "Bazar" de tip turcesc care se spune ca este cel mai dotat dupa cel din Istanbul. Asa este, jur!

Si, ... surpriza: exact in centru, se afla hotelul "Panorama" (se construieste si peste drum-2018), care ofera o frumoasa panorama din balcoane la castelul de unde a plecat eroul national George Kastrioti Scanderbeg contra turcilor (devenit acum muzeu), iar la parterul hotelului (patru stele 40 de Euro /zi, mic dejun inclus) se afla, ati ghicit, ... bazarul! Hotelul are si un restaurant foarte bun, cu personal foarte amabil si corect, preturi mici, curatenie impecabila, iar Chef-ul restaurantului, gateste niste minuni, ... chiar si la cerere, fara sa ceara bani in plus. (ne-incluse in meniu). Ba, dupa ce am dat explicatii ca am doua minuni de pisicute, a facut si pui la rotisor (2 Euro) pentru ele, cit eu am luat cina, cu conditia ca a doua zi, sa trec, sa i le arat. Asa am facut, si la plecare, mi-a dat ceva "rezerve" pentru minuni, sa am pe drum. Oameni MINUNATI!

Vestita fabrica de tigari, era acum o dugheana, in care se usca tutunul, si pleca la Tirana, unde era fabrica. In Kruje, se fumeaza narghilè acum, mai putin tigari. Eh, cam atit deocamdata, o sa continui cu alt review. In fotografii, am pus si ceva mincaruri, sper sa nu ma boscoroditi.

Uitam ceva extrem de curios si de important: apropos de produse culinare, dupa cina, la restaurantul Panorama,mi s-a oferit din partea casei un desert "antic". Mi s-a explicat ca era "dulcele" preferat de sultanul Baiazid, si trebuie sa recunosc ca era foarte bun, dar cam ciudata reteta ! Adica, orez,miere,unt,nuci,coaja de lamiie,scortisoara. La toate astea, mi s-a spus ca se adauga niste grasime de la gitul mieilor de 7-8 luni. Am ramas trasnit. Se consuma cald, si recunosc ca-i foarte bun,da nu am retinut numele (in albaneza, evident). Ca sa nu va uitati strimb, grasimea aceea, nu este lichida (ca untura noastra) ci solida ! Cam cum sint "momitele" de la miel, pentru cunoscatori. Asta este curiozitatea care m-a lasat paf !


[fb]
---
Trimis de hugovictor in 29.11.18 05:28:21
Validat / Publicat: 29.11.18 09:17:54
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ALBANIA

VIZUALIZĂRI: 1364 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (hugovictor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Cealalta "turista"- Sissi 2 (La Vendetta).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.11.18 09:17:36]
»

Odată cu primul review încărcat, la muuulți ani de la înscrierea pe sait - să-i spunem lui @hugovictor: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

webmasterX
[29.11.18 09:25:28]
»

Si am gasit la Hotel Jolly in Lezhe. Are 3 stele, dar eu l-as pune lejer la patru, pret 30 Euro/noapte, parcare la parter (hotelul este la etajul 12 intr-o cladire). Poti sta linistit cu animalul de companie, micul dejun inclus (tip bufet suedez), conditii minunate. Personal foarte amabil, vorbesc italiana si engleza, ... sau albaneza (daca va da mina).

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

adrianbogdan
[29.11.18 09:28:54]
»

Buna! De ce a-ti mai facut o asigurare in Albania?

mprofeanu
[29.11.18 09:42:05]
»

@hugovictor: Bine ai venit aici pe acest drag site! Aștept și alte impresii scrise de tine și bineînțeles poze, cât mai multe pentru a înțelege și mai bine călătoriile tale!

Rodel
[29.11.18 20:02:07]
»

Am citit cu plăcere impresiile tale. Albania este încă prea puțin cunoscută printre destinațiile turistice. Faptul că ai călătorit însoțit de două pisicuțe este pentru mine extraordinar. Eu pe ale mele am reușit să le duc doar din Sibiu până în Arad... Să vă trăiască, sunt superbe, vă doresc încă multe excursii împreună!

hugovictorAUTOR REVIEW
[29.11.18 20:29:52]
»

@adrianbogdan: Nici o asigurare italiana, nu ofera garantii asigurative pentru Albania, decit la niste preturi prohibitive. Eu am asigurare "bonus malus", si cum nu am avut nici o amenda si nici un accident de 18 ani de cind sofez, platesc cam 40 % dintr-o asigurare "full" pentru SUV. Nu mi-ar conveni sa decad din ea, asa ca platesc pe o luna, tranzitez si-mi vad de treaba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
hugovictorAUTOR REVIEW
[29.11.18 20:33:34]
»

@mprofeanu: Va multumesc frumos de urari, insa am o virsta, nu prea mai am rabdare sa scriu asa mult, iar fotografii, ... ce gasesc prin memoria computerului, ca la volan, nu fotografiez. Blanoasele, nu se pricep decit la tors si la mieunat, asa ca, ...

hugovictorAUTOR REVIEW
[29.11.18 20:40:17]
»

@Rodel: Multumesc frumos de urari, si pentru blanoase. Sa traiasca si ale dumneavoastra, si sa va bucurati de ele!

In ce priveste Albania, sincer, a fost o revelatie, nu ma asteptam. Ca turist, o fi cum o fi, dar sa vedeti cind ai "recomandari" de la rudele locale ale amicilor din Italia!

Ca idee generala, reusesti sa faci economie de circa 30 % la finante, si daca esti "buona forchetta" (gurmand) cum spun italienii, ... in mod cert gusti chestii deosebite.

Spuneam ca a fost o revelatie,pentru ca in Grecia am ramas dezamagit spre exemplu ! Intre Ioanina si Salonic,undeva prin munti, am fost refuzat la un hotel cu animalele de companie, desi am prezentat actele in regula, si am garantat cu plata dubla, daca fac mizerie. Eu stiu ce animalute am, si cum le cresc, in mod cert nu fac probleme. Si totusi, am fost refuzat,undeva in jur de 22.00 seara. Am preferat sa dorm cu ele in masina, decit sa le las singure in masina, chiar daca aveau plaid-uri si divan al lor.

hugovictorAUTOR REVIEW
[30.11.18 06:01:36]
»

@webmasterX: He, he, heee (vorba unei contemporane), noi barbatii, mai putin sintem cu spiritul asta de observatie, care-i un atribut tipic feminin! Noi, cu ce bagi sub nas, cu ce bei pe goarna, ca deh "trece prin stomac" observatia asta, nu?!

Personal, nu maninc mult cantitativ, insa maninc CALITATIV, asa ca-s atras de curiozitati culinare (sau de eno-gastronomia locului). Nu le am cu bautul (sint complet abstinent, insa imi place sa ma uit dupa sticle "ciudate", bauturi curioase, ... pe care le cumpar, si le ofer cadou celor mai buni prieteni.

In ce priveste un hotel, sa aiba un pat pe care sa dorm, un dus si neaparat bucatarie! La dotari, curatenie, arhitectura si design, ... nu-i treaba mea! Cel mult, imi iau o "ajutoare" asaa, ...

Apropos de eno-gastronomie, sint pasionat de istoria produsului, originea lor, mod de preparare, etc. Acum citiva ani, ma apucasem sa scriu pe un site rusesc (ucoz) un dictionar eno-gastronomic regional romanesc, si dupa ce am terminat cea mai complexa zona (Dobrogea) -cu gastronomia tipica fiecarei natiuni conlocuitoare (cea lipoveneasca fiind inclusa), prietenii rusi, ... mi-au inchis "blogul", pentru ca mi-au cerut bani, si eu am refuzat. sa-i platesc. Erau "amici" din Tiraspol, care intelegeau si romaneste, si care au inteles importanta lucrarii.

In 21 de ani de navigatie si 20 de stat numai "afara" am adunat tot felul de date si informatii istorice, pe care, sincer, mi-ar fi placut sa le las cadou natiunii romane, macar pentru curiozitate, daca nu din altceva! Le-am pierdut pe veci.

Ca fapt divers, era istoria ciorbei de burta, a micilor, a sarmalelor, a tochiturii, dar si cum au aparut hanurile (Conachi, Ancutei, etc) sau Zahanalele, ultimele fiind complet disparute, desi erau extraordinar de frecventate (Vezi "Berbec". Ploiesti). Erau si chestii "de arhiva" tip restaurantul "Pelican" din Constanta (acum este o banca acolo), Crama "Rosu si Negru", cu patiseria aferenta (tot din Constanta), si multe altele!

Nu promit, insa daca o sa am timp, o sa incerc sa scriu si aici cite ceva, sa incercam sa facem o "cultura"turistico. eno-gastronomica turistilor romani, poate dam si idei de afaceri, de ce nu?! (am devenit "Specialist in logistica turistica si transporturi" aici in Italia, asa ca am ceva baza.).

Spre exemplu, fiind un site de turism, mi-ar face mare placere sa colaboram si sa facem impreuna un "Cod al turistului roman" pe zone turistice, pe care sa-l propunem Min. Turismului, in vederea reglementarii activitatilor specifice. Practic, un cod de reguli de bun simt, in ambient turistic.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, hugovictor, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina spre și prin Albania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048954010009766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1