ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2016
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 14.08.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Prin Albania

TIPĂREȘTE

Am mers cu masina pe un traseu pana in Albania.

StenjeMacedonia

In vara anului 2015 am fost la Stenje, in Macedonia pe malul lacului Prespa. Satul are cam 450 de locuitori si se afla aproape de granita cu Albania.

[bLacul Prespa, la fel ca si Lacul Ohrid este de origine tectonica. Se afla la intersectia a trei tari: Macedonia, Albania si Grecia.

Aici la Stenje plaja este superba, cu nisip fin, cu pontoane de unde se poate sari in apa, cu locuri de cazare ieftine (5 E/pers) si mai ales cu oameni superbi. Parcul National Galicica se afla aici in extremitatea de SE a Macedoniei. Tot la Stenje se afla un restaurant cu preturi mici si unde se poate asculta o formatie cu muzica macedoniana.

Daca mergeti pe jos cativa Km si iesiti in afara localitatii se pot vedea specii de pasari specifice acestei zone.

OtesevoMacedonia se afla tot pe malul lacului Prespa. Aici sunt hoteluri de pe vremea comunismului care au fost lasate in paragina. De aici se pot lua curse cu vaporasul si se poate vizita malurile lacului Prespa.

Aceste locatii sunt superbe, ieftine, ideale pentru a face un popas de o noapte in drum spre Albania.

ALBANIA

Am trecut granita din Macedonia prin apropiere de Pogradec. Peisajul este superb cu munti si lacul Ohrid. Am luat-o spre Elbasan si am ajuns la Berat.

Orasul cu 1000 de ferestre despre care s-a scris pe acest site mi s-a parut destul de murdar cu un trafic infernal unde nimeni nu respecta nicio regula de circulatie. Totusi merita vizitate cele doua cartiere ale orasului vechi cu stradute inguste, cladirile din piatra, unele dintre ele transformate in hoteluri.

Politia este cam din 200 in 200 de m, dar fara niciun rost. Nimeni nu respecta vreo regula de circulatie.

Am pornit apoi spre Gjirokaster. Drumul prin munti cu sate in care din loc in loc apar case cu 3-4 etaje. Semn al prosperitatii al unor oameni frustrati care au plecat in strainatate la munca si care sa arate celorlalti ce au realizat construiesc fara niciun rost. Mercedesurile de culoare neagra sunt in contradictie cu oamenii care merg calare pe magari. Muntii sunt golasi, fara vegetatie ori alte forme de viata.

Orasul istoric Gjirokaster mi s-a parut un superb casele din piatra acoperite cu olane. Aici traieste o puternica comunitate greceasca. Tot aici este si o cetate unde functioneaza un muzeu ce poate sa fie vizitat.

Nu ma opresc in descrierea acestui oras deoarece mai sunt scrise articole pe acest site. Merita vizitat, mai ales ca preturile sunt acceptabile.

Am luat-o spre Saranda pe drumul principal. Atentie trebuie sa virati la Jorgucat dreapta si sa treceti muntii. Peisajul este superb, cu satele pierdute printre munti.

Saranda este in sudul Albaniei spre Grecia. Este o statiune aglomerata unde puteti gasi cazare la 20-30 de euro. Conditiile de cazare sunt foarte bune, numeroase magazine de unde se poate cumpara produse alimentare sau nealimentare, plajele sunt cu piatra si aglomerate.

Ksamil este la sud de Saranda aproape de granita cu Grecia si de unde se poate vedea Insula Corfu. Ksamil are numeroase golfuri, insulite si plaje cu nisip foarte fin. Vegetatia este specific mediteraneana cu palmieri, cactusi, portocali, lamai, dafini, leandri etc.

Localitatea este mizerabila. Mizeria este lasata pe strada, molozuri animale care circula liber etc. Dar atentie plaja este superba. Preturile sunt mici. Cazare 25-30 de euro pe apartament, 2 sezlonguri 400 de leka (3,5 euro), mancare ieftina.

Atentie unde va lasati masina sa nu va blocheze turistii. Albanezii nu se uita unde isi lasa masinile. Multi turisti sunt straini. Vin prin Grecia unde sunt drumuri mai bune ca in Albania.

La -5 Km sud de Ksamil se afla Butrint. S-a mai scris pe acest site. Asa ca nu am sa ma opresc prea mult asupra acestui aspect. Totusi daca-l vizitati sa o faceti fie dimineata fie seara cand este racoare. Cetatea a fost intemeiata de greci, extinsa de romani, iar turcii si-au lasat si ei amprenta.

Intre Saranda si Ksamil se afla plaja de la Manastiri Shen Gjergji (Sf. Gheorghe), una dintre cele mai frumoase locatii de pe litoralul Albanez. Plaja este cu pietris de aceea sa va luati galosi in picioare. Este un golf minunat cu stanci si aloe vera. Aceasta planta creste si face o floare ca un copacel de cativa metri. Minunate locuri. Cu bani putini se pot vedea aceste peisaje superbe.

Manastirea Sf. Gheorghe poate fi vizitata doar dupa ora 9 dimineata. De aici panorama asupra Marii Ionice este superba.

De la Saranda spre Jala drumul este spectaculos. Trece prin munti de unde se vede Marea Ionica. Satele albaneze, sarace si pustii, strazile pline de capre si magari, masinile mercedes cu geamuri fumurii si muntii cu vegetatie saracacioasa sunt peisajele din sudul litoralului albanez.

Am trekut prin Lukove si Himare si am ajuns la Jali.

Jala sau Jali cum ii spun albanezii este o statiune care se afla intr-un golf superb. Dupa Dhermi este a II-a statiune ca frumusete din Albania.

Aici sunt numerosi tineri si hoteluri care apartin armatei. Plajele sunt ci pietris si stanci. Am gasit cazare cu 30 de euro/ noapte la o casa particulara. Multi tineri albanezi ne intreaba: Ce faci? Bine? Semn ca au lucrat in Italia si au avut prieteni romani. De altfel multe romance care au lucrat in Italia s-au casatorit cu albanezi si au venit sa locuiasca la sotii lor.

La Jala se coboara pe niste serpentine abrupte. Statiunea are mai multe golfulete fiecare cu sezlonguri si specificul ei.

Marea Ionica este calda si sarata. Salinitatea este de 35 la mie fata de salinitatea din Marea Neagra unde este de 18-19 la mie. Nu am vazut salvamari. Salinitatea te tine la suprafata.

Daca o iei prin baza militara de la Jala si treci mai spre sud se pot vedea pamanturile Terra Rossa specific zonei mediteraneene. Solul este rosu din cauza caldurii oxizii de fier ies la suprafata.

Am pornit spre Manastirea Sf. Teodor. Cladiri parasite, ziduri ruinate, semn ca comunitatea greceasca care a stapanit aceste locuri este pe terminate. In curtea manastirii sunt lamai, portocali, limete sau smochini.

Dhermi este statiunea cea mai de lux a Albaniei. Preturile de aici sunt mai ridicate decat in restul litoralului albanez. Plaja de aici este cu nisip, numeroase stanci sunt in Marea Ionica si de pe care sar in apa calda tinerii. Cladirile si restaurantele sunt selecte. De aici de la Dhermi peste Marea Ionica se poate vedea tocul cizmei italice. Pana acolo sunt 150-200 Km.

Himare este o localitate unde traieste o puternica comunitate greceasca. Merita vizitata Cetatea Himare care este locuita. Stradutele inguste, zidurile de piatra si curtile cu smochini, lamai si portocali fac dovada ca ne aflam in plina zona mediteraneana. De aici de la aceasta cetate avem o panorama superba asupra Marii Ionice, asupra plajelor si asupra muntilor care se prabusesc in mare.

Plaja de la Himare este minunata. Nisip fin, stanci in mare, palmieri si pini candelabru. Aici se afla o mica bisericuta Markoi in care se poate intra.

Qeparo este o statiune cu plaje superbe, dar apa este stratificata in calda si rece din cauza raului Borsh care se varsa aici. Pe plaje circula vacile albaneze care sunt mici si sure, caprele sau magarii. Palmieri si maslinii predomina aici. Izvoarele Borshului sunt superbe. La un restaurant de lux se poate lua masa, sau servi o bautura ori manca o inghetata admirand micile cascade.

De aici pe jos la vreo 2-3 Km se poate ajunge pe un drum pietruit la Cetatea Borsh. Nu am fost este departe, iar drumul este praf.

Borsh este o statiune cu plaje minunate. Nisip fin si ape calde. Plajele sunt langa plantatiile de maslini.

Porto Palermo este o locatie unde stancile coboara direct in mare. Stancile sunt stratificare sub forma unor placi. Florile de aloe vera predomina peisajul la fel ca si stanca unde este amplasata o baza militara.

Cetatea de la Porto Palermo este un loc superb unde se poate intra contra unei taxe modice. La intrare este un portar care sustine ca este vlah.

Am plecat spre nord si am trecut Muntii Cikes si Llogare.

Parcul National Llogara este superb. Peisajul se schimba si predomina coniferele. De aici avem un peisaj superb asupra Marii Ionice. Eu cred ca aici este limita dintre Marea Ionica si Marea Adriatica. Vegetatia, solul si apa marii este altfel.

Orikum este la nord de Muntele Dukat. Un oras mic impartit intre blocurile vechi si cele noi care sunt superbe. Preturile la cazare in Orikum sunt intre 20 si 30 de euro. Noi am stat la Vila Kalterisia cu 30 de euro / noapte. Pe malul marii, de fapt pe malul Golfului Dukate. Nisipul este fin, apa este mica si nu sunt valuri din cauza Insulei Sazan din larg.

Vlora esteun oras mare cam cat Oradea, dar care nu are niciun semafor, iar trecerile de pietoni nu le foloseste nimeni.

La Vlora in urma cu vreo 25 de ani aici a fost un fel de joc piramidal cum a fost Caritasul la Cluj. Acest lucru a dus la falimentarea multor persoane, urmate apoi de miscari de strada si incheiate in cele din urma cu o mare parte a albanezilor in strainatate.

S-a construit mult aici. Blocuri moderne, plaje superbe, Luna Park (jocuri), moschea veche, resedinta Pasei de Volra si mormantul lui Hush Baba sunt doar cateva din locatiile din acest oras. Cazarea este ieftina in Vlora sau Velona 20-25 de euro/noapte.

Langa Vlora este un mic catun numit Mekat unde traieste o mica comunitate de rumani. Sunt ciobanii vlahi care mai vorbesc aproximativ 20 % cuvinte de origine latina. Majoritatea tinerilor au plecat in Grecia sau in Italia. Saracia este mare. Mizerie, drumurile prafuite fac s crezi ca ai ajuns intr-o tara din Orient. Semn ca Imperiul Otoman si-a pus amprenta.

Nu am vizitat statiunile Golem si Durres deoarece sunt aglomerate de turistii albanezi veniti din Tirana. Asa ca am preferat sa mergem la Djiviake.

Djiviake este o mica localitate din Albania pe malul Marii Adriatice. Plajele de aici sunt imense. Sute de merii de nisip pana sa ajungi la apa. Apa este mica si calda. Trebuie sa intri 200-300 de metri pana sa poti inota. Dar este atata de calda ca ai impresia ca e termala.

Parcul National Djiviake este ca un fel de Delta Dunarii la noi. Specii de cormorani cu caciula si alte pasari populeaza aceasta zona.

Pestele este ieftin si se poate comanda la preturi foarte mici. Ne-am cazat la Horizont care are si piscina pentru 25 de euro / noapte 2 pers si un copil.

Djiviake – localitatea este la 5 Km de plaja si este un orasel murdar. Nu ai ce sa vezi. Barbatii mananca seminte in parcuri sau stau la bar, iar femeile sunt in casa cu copiii. Exista o biserica ortodoxa frumoasa aici.

Din cauza comunismului a lui Edver Hoxa multe biserici sau moschei au fost daramate. Multe localitati din Albania nu au locasuri de cult. Dar sunt prezente peste tot cazematele din beton militare.

Kruja este localitatea unde se afla cetatea lui Skanderberg – eroul national al Albaniei care a luptat contra turcilor pe la 1450. Cetatea este in ruina, dar de aici se pot cumpara numeroase obiecte de artizanat.

Am luat-o spre Lac –Burrel – Bulquize si am trecut in Macedonia. Drumul este destul de rau, prin munti cu sate extrem de sarace.

Pe marginea drumului sun copii care vand porumb fiert, magari si capre care traverseaza soseaua.

Parcul National Mavrovo din Macedonia este minunat cu munti impaduriti si sate catarate pe stanci.

In concluzie:

1. Avantaje: preturile sunt mici, mai ales in Macedonia, peisaje superbe, mancarea este buna, oameni primitori in Macedonia.

2. Dezavantaje: mizeria, drumurile laterale din Albania sunt rele, in Albania circulatia este anapoda, iar oamenii agrezivi.


[fb]
---
Trimis de miculprint in 09.01.16 11:09:47
Validat / Publicat: 09.01.16 15:20:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA.

VIZUALIZĂRI: 10646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miculprint); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Albania-Manastir
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.01.16 15:19:46]
»

Un review de debut cu totul şi cu totul remarcabil.

@miculprint: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cu mașina prin Albania, DRUMEȚII ALBANEZE" (deja existentă pe sait)

webmaster39
[09.01.16 15:42:03]
»

@miculprint -

Am gasit cazare cu 30 de euro/ noapte la o casa particulara.

&

Noi am stat la Vila Kalterisia cu 30 de euro / noapte.

&

Ne-am cazat la Horizont care are si piscina pentru 25 de euro / noapte 2 pers si un copil.

- ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articole (review-uri) noi.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestor destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

irinad
[09.01.16 16:34:04]
»

@miculprint - Foarte bună prezentare a Albaniei şi a obiectivelor sale. Foarte util articol pentru amatorii de călătorii în această ţară.

La Butrint şi în Sarande am fost şi eu în 2013 într-o excursie de o zi organizată din Parga, Grecia. Îmi dau seama că ne-ar fi putut plimba mai mult în acea zi în zona aceea, dar, ştii cum e în excursiile organizate.

Felicitări pentru review şi călătorii plăcute în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
miculprintAUTOR REVIEW
[10.01.16 15:40:36]
»

Am mai scris pe acest site sub pseudonimul Micul_Print, dr nu stiu ce s-a intamplat ca nu am mai putut intra cu parola. Am sa scriu mai multe despre calatoriile mele.

webmaster
[10.01.16 16:28:08]
»

@miculprint

Am mai scris pe acest site sub pseudonimul Micul_Print, dr nu stiu ce s-a intamplat ca nu am mai putut intra cu parola.

E păcat să pierzi istoricul, statutul.

În minutele următoare voi "condensa" cele două conturi pe cntul vechi, care va fi setat ppe *noua adresă de mail* 8cea cun underscore) şi apoi va fi redenumit "miculprint" (sau cum îl doreşti)

Când am terminat, va fi suficient să dai LOGOUT, urmat de o nouă autentificare

webmaster
[10.01.16 16:35:10]
»

@miculprint - Gata, am "condensat" totul pe contul vechi, care a fost redenumit "miculprint" amfostacolo.ro/user.php?uid=29088

Contul nou a fost redenumt "miculprint9" şi va fi închis (e gol) amfostacolo.ro/user.php?uid=68324

-

Rugăminte: deloghează-te (LOGOUT, din prima pagină a saitului), apoi loghează-te din nou (pe "miculprint").

BACIU IOAN
[21.01.16 15:56:07]
»

@miculprint - Interesant si foarte util. Poti sa imi spui cum era apa lacului Prespa; ma refer la temperatura apei. Multumesc.

miculprintAUTOR REVIEW
[30.01.16 17:50:38]
»

@BACIU IOAN - un lac tectonic cu apa dulce si o plaja minunat. Preturi mici si un restaurant super.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
BACIU IOAN
[31.01.16 10:50:36]
»

Multumesc. Doream sa stiu si cat de calda sau rece era apa din lac daca nu te superi. Multumesc inca o data. Concediu placut in 2016.

miculprintAUTOR REVIEW
[29.05.16 16:29:00]
»

Apa in lacul Prespa este calda vara. Iarna nu am fost.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BACIU IOAN, irinad, miculprint
Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina spre și prin Albania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065379858016968 sec
    ecranul dvs: 1 x 1