ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 17.06.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O scurta incursiune in istoria orasului Berat – Orasul celor o mie de ferestre – si ce putem vizita aici

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cunoscut ca Antipatrea, acesta a fost cucerit de Romani in secolul II i. Hr. ; legiunile romane “au omorat toate pesoanele mai mari de 16 ani, au distrus zidurile orasului si i-au dat foc”. Romanii au numit orasul Albanorum Oppidum (Fortareata Albaneza).

In secolul V, in timpul perioadei bizantine, orasul era cunoscut ca Pulcheriopolis (de la Pulheria) dupa numele surorii Imparatului Bizantin Theodosius care a preluat conducerea orasului. Aceasta denumire Pulheria, care inseamna ‘’oras frumos, bogat, puternic”, nu a fost data intamplator orasului; acesta devenea un centru puternic cu o mare dezvoltare culturala.

In secolul VII au inceput invaziile bulgare, care au durat pana in anul 1018, acestia numind Berat-ul Belograd – Orasul Alb.

Odata cu caderea Imperiului Bizantin, Berat a devenit unul dintre cele mai importante centre ale autoritatilor religioase din Epirus. Era resedinta lui Mikele Angelo Komneno, conducatorul centrului clerical Epirus.

In secolul XIV orasul a fost transformat in capitala unui mare principat, sub domnia unei familii de nobili albanezi, Muzaka.

In 1417 Berat a fost sub ocupatie turca. In timpul invaziei otomane, Berat a ramas unul dintre cele mai mari orase din Albania. Pana la inceputul secolului XX, orasul a avut o infrastructura solida si era o punte de legatura intre Est si Constantinopol, precum si intre Sud si Ioannina din Grecia.

Orasul este cunoscut pentru patrimonial sau cultural, arhitectura istorica si frumusetea naturala, dar si ca "Orasul celor o mie de ferestre", datorita caselor vechi prevazute cu ferestre multe si mari ce domina orasul.

Este un oras pitoresc remarcabil, cu cladiri frumoase ce starnesc interesul prin arhitectura si istoria lor. Orasul are un relief montan si deluros, cele mai inalte varfuri muntoase fiind Tomori (2.416m) si Shpiragu (1.218 m) care contrasteaza cu valea Osumi creand o priveliste frumoasa in oras.

Berat este martorul coexistentei a diverse religii si comunitati culturale de-a lungul secolelor. Zona istorica a orasului e reprezentata de trei cartiere delimitate de raul Osum: Castelul (Kala), Gorica si Mangalem. Orasul are de asemenea si un Centru Medieval care consta in cateva monumente religioase vechi ale sectei Bektashi si o moschee din secolul al XV-lea.

Castelul este cea mai frumoasa atractie a orasului. Acesta a ramas fidel proiectului initial care dateaza inca din secolul IV i. Hr... Din cand in cand s-au mai facut cateva modificari in secolele VI, VIII, XV si XIX.

Acesta nu reprezinta doar cel mai mare castel locuit, ci si o arhiva in piatra care ofera o varietate de stiluri ce corespund diferitelor epoci: roman – bizantina, albaneza si otomana.

Cladirile din interiorul castelului au fost construite in secolul XIII si, datorita arhitecturii lor specifice, sunt pastrate ca monumente culturale. Castelul are multe biserici bizantine, precum si moschei construite in timpul erei otomane care a inceput in 1417.

Castelul Gorica este un alt castel din oras construit in aceeasi perioada (secolul IV i. Hr.), dar situat in partea opusa a dealului. Astazi se mai gasesc doar ruinele acestui castel.

Vechile cartiere Mangalem si Gorica aflate de o parte si de alta a raului si legate intre ele de podul Gorica, sunt zone protejate dearece aici se afla cladiri cu arhitectura specifica, cu multe ferestre, incantatoare alei inguste si obiecte religioase.

Codicele din Berat

“Codicele Purpuriu din Berat “ (numit Beratinus), contine fragmente din Biblie si este unul dintre cele mai vechi documente din care a fost preluat textul pentru Noul Testament. La vremea la care a fost scris (in secolul VI), codicele era unul dintre cele 5 existente in lume. The Codex Aureus reprezinta al doilea codice ca importanta in Berat, este un manuscris din secolul al IX-lea. UNESCO a manifestat o foarte mare atentie fata de protejarea acestui patrimoniu unic al vechii literature liturgice in istoria lumii. Codicele din Berat sunt inscrise in Lista Patrimoniului Mondial Unesco.

PUNCTE DE ATRACTIE

Muzee:

‘’Onufri ‘’ –Muzeul National al Icoanelor – este situat in incinta vechii Catedrale a Adormirii Maicii Domnului (secolul XVIII) care e o biserica in stil bizantin, stil reliefat printr-un minunat iconostas din lemn aurit. Colectia de icoane datand din secolele XIV – XIX include lucrari importante ale marelui artist Onufri si ale ucenicilor si.

Muzeul Etnografic – Amplasat intr-una din cele mai bine pastrate case traditionale din Berat, cladire ce dateaza din secolul al XVIII-lea. In interiorul acesteia se afla un pavilion arheologic, o imitatie a bazarului medieval, un pavilion architectural si ornamentele tipice pentru o casa din secolul XVIII.

----

Galeria de Arta ‘’Edward Lear’’ – Deschisa in 1994, este una dintre cele mai importante si cele mai bune galerii de arta din tara. Colectia prezinta multe opera de arta contemporana si arta veche ale artistilor din tara si din strainatate.

---------------

Situri istorice:

CASTELUL: (taxa de intrare: 100 lek)

Catedrala Adormirea Maicii Domnului (‘’Onufri’’ Muzeul National al Icoanelor). vezi descrierea mai sus...

Biserica Sfanta Maria Vlaherna - este cea mai veche biserica care exista in orasul Berat (secolul XIII). Aceasta biserica a fost restaurata in secolul XVI si frescele sale au fost pictate de artistul Nicola, fiul lui Onufri.

Biserica Sfantul Nicola (secolul XVI) –Sapaturile arheologice au dus la descoperirea faptului ca peretii acestei biserici au fost construiti in secolul al XVI-lea. In interiorul bisericii se afla un capitoliu folosit pentru ritualuri, acesta fiind un element de arhitectura Paleo-Crestina.

Biserica Sfintii Constantin si Elena – Biserica este o capela a carei constructie s-a terminat in anul 1644. Are un tavan cu elemente decorative si frescele prezinta scene ale rastignirii lui Iisus.

Biserica Sfanta Trinitate (secolele XIII - XIV) – Biserica a fost construita in apropierea celui de-al doilea zid ce inconjoara Castelul. Are frumoase picturi murale in stil bizantin si peretii sai au fost construiti cu ajutorul tehnicii cloisonne.

Acropolis – Situat in partea mai inalta a castelului, este inconjurat de al doilea perimetru de ziduri. In interiorul acestuia se afla ruinele caselor ce au apartinut garnizoanelor militare turcesti, ruinele Moscheei Albe construita in perioada otomana si ceea ce a mai ramas dii Camera Feudala.

Cisterna de apa (secolele XIII - XIV) – era folosita spre sfarsitul Evului Mediu pentru pastrarea apei. In partea de sud a fost construit un tunel de piatra pentru a aduce apa de la rau direct in turn.

Moscheea Rosie (secolul XV) – Moscheea este una dintre cele mai vechi din Albania. Initial aceasta a fost folosita de caravanele ce treceau de la est la vest si mai tarziu de catre garnizoanele turcesti.

Biserica Sfantul Dumitru – Biserica a fost reconstruita pe ruinele unei capele mai vechi in secolele XVI – XVII. Conform unei epigrafii, biserica a fost pictata in anul 1607.

Biserica Sfantul Theodor (secolul XVI) – Biserica a fost construita pe la mijlocul secolului XVI si a fost pictata de Onufri. In incinta Bisericii Sf. Theodor a fost gasita o copie a Epitafului de la Gllavenica, o remarcabila opera de arta din anul 1373.

Biserica Sfantul Elijah - Acesta biserica este situata in afara zidurilor inconjuratoare ale castelului. Scenele biblice din aceasta biserca sunt scrise in limba albaneza, o mostra foarte rara de obiect religios din Berat. In timpul regimului comunist, aceasta cladire a fost distrusa si reconstruita dupa 1990.

GORICA:

Manastirea Sf. Spiridon (secolul XVIII) – Manastirea Sfantul Spiridon se afla in centrul cartierului Gorica. Epigrafia de la intrare anunta ca aceasta cladire dateaza din anul 1864. Manastirea ca si cladire se dovedeste a fi construita dupa un proiect tipic pentru bisericile din secolul XVIII.

Biserica Sfantul Thomas – (secolul XVIII) – Biserica Sfantul Thomas se afla in cartierul Gorica. Aceasta a fost distrusa in timpul regimului comunist si reconstruita dupa 1990 prin donatiile facute de comunitatea crestina a orasului Berat.

Ruinele Castelului Gorica – Castelul Gorica este un alt castel din oras care a fost construit in aceeasi perioada cu cel ce se afla pe dealul opus. Astazi se mai gasesc doar ruinele acestui castel.

Podul Gorica – Podul din lemn din Gorica a fost construit in anul 1780 de catre Ahmet Kurt Pasha. Acesta a fost reconstruit de doua ori; in secolul XVIII a fost consolidat cu piatra si ulterior intre anii 1920- 1930.

Bisericile din Gorica sunt deschise in fiecare zi pentru vizitatori (intrarea este libera).

MANGALEM:

Moscheea Burlacului – A fost construita in anul 1827 cu scopul de a servi mestesugarilor burlaci in oras. Caracteristica acestei moschei este data de scenele pictate pe fatade, scene ce reprezinta traiul cotidian din oras.

Biserica Sfantul Mihai (secolul XIII) – Construita in cartierul Mangalem pe o stanca ascutita, aceasta demonstreaza maiestria tehnicii cloisonne. Spre deosebire de alte biserici din Berat, in aceasta biserica se regaseste un inalt nivel arhitectonic si o tendinta catre perfectiune formelor.

CENTRUL MEDIEVAL:

Moscheea Regelui (secolul XV) – Moscheea Regelui este una dintre cele mai importante moschei din oras. Face parte din Centrul Islamic si a fost construita la sfarsitul secolului XV de catre Sultanul Baiazid al II-lea.

Helveti Teqe (secolul XV) – Helveti Teqe a fost construita in secolul XV si reconstruita de catre Ahmet Kurt Pasha in 1782. Caracteristica acestei cladiri este data de tavanul din lemn decorat in stil baroc si adaptat la arta islamica prin picturi descrise ca fiind cele mai frumoase pentru acea vreme.

Pentru a vizita aceste obiective, va rugam solicitati informatii in cladirea de langa Helveti Teqe – (Directia Monumente Culturale)

Alte obiective:

Noua Biserica Ortodoxa (deschisa in fiecare zi pentru vizitatori) –Biserica Sfantul Dumitru – construita in 2006 pe locul Vechii Catedrale a orasului.

Moscheea de plumb (secolul XVI) – Cea mai frumoasa moschee construita in timpul dominatiei Sultanului Suljeman Konunor (1520-1566), o perioada in care orasul devenise un centru important al Imperiului Otoman. Aceasta este cea mai mare moschee de acest gen din Albania.

---

Material elaborat de partenerii din Berat.


[fb]
---
Trimis de hakkoo in 15.02.13 09:03:12
Validat / Publicat: 15.02.13 09:31:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (hakkoo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin
[15.02.13 09:30:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Având în vedere predominanța de 100% a datelor compilate din alte surse și lipsa impresiilor personale, articolul este publicat fără PMA STD - se poate vota doar simbolic (+/- 1PMA)

webmaster13
[15.02.13 09:41:07]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Berat:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.034281969070435 sec
    ecranul dvs: 1 x 1